Publicerad i tidningen Eventertain Mars 2001

MIDEM 2001

Kool.Sweden@midem.2001 var det första någon av de drygt 11 000 deltagarna på årets MIDEM-mässa i Cannes kunde läsa när det kom till den svenska montern som alla de 187 svenskar från 69 olika bolag samlades under Export Music Sweden AB ( www.exms.se ) samordning. Totalt fanns det 120 svenska bolag på plats varav exempelvis DX3 och Edel fanns i egna montrar.


MIDEM -mässan som fram tills för ett par år sedan var relativt okänd eller i alla fall betraktas som ointressant för såväl media som alla utanför den svanska musikbranschen är inte kvantitetsmässigt en stor mässa - men betraktas för denna expansiva bransch årets viktigaste. Alla som bör vara här är på plats. De flesta har möten bokade sedan tidigare och finns här för att på plats möta sina affärspartners. Andra går runt bland montrarna och söker nya kontakter för sina produkter - och de flesta lyckas bra.

Världens dyraste mässa
Eftersom mässpasset troligen tillhör världens dyraste på mellan 8000 och 11000 kronor beroende på behörighet finns det inte någon allmänhet på mässan.
Alla montrar återfinns i Festivalpalatset där även själva invigningsfesten samt merparten av seminarierna genomförs. Runt om på olika stora hotell och klubbar kan man se showcases med allt från klassiska musiker som Katarina Jovanovic, Jazzmusiker som John Mc Laughlin, teman som Brasilian Night eller France Influence, Electronic Happy Hour eller Cuban Explosion. På NRJ music Awards medverkade bland andra Eros Ramazotti, Tom Jones, Ricky Martin,Patrik Bruel och Anastacia.

Inte Sveriges år
Sverige som för två år sedan stod som värd för öppningskvällen med gräddan av den svenska musikeliten hade i år en mycket låg profil. Louise Hoffsten, Lisa Miskowsky samt Aril Brikha var de enda som representerade de blå-gula färgerna under veckan. Dock så blev det succé och stor PR för Sverige när Polar Music Prize arrangerade ett stort evenemang på Hotel Carlton där årets vinnare Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen presenterades. Pristagarna kommer till Stockholm den 14 maj för att ta emot priset ur kungens hand. Stickan Anderssons vision om ett slags musikens nobelpris har efter tio år blivit verklighet.
Bland seminarierna under veckan var självklart Midemnet mest uppmärksammat med medverkande som Mp3.coms CEO Michael Robertsson, Musikerna Peter Gabriel och Herbie Hancock som alla diskuterade musik på internet.

 

VÄLARRANGERAD

MIDEM betraktas som en mycket välordnad mässa. Reed MIDEM organisation som även arrangerar MIDEM Americas i Miami samt etta antal andra Media och TV inriktade mässor i Cannes startade sin verksamhet 1967 med den första MIDEM-mässan då det kom 900 deltagare. Svenska mässarrangörer kan säkert lära sig ett och annat av Reed MIDEM, om inte annat hur de lyckas få in pengar från många håll. Av de drygt 100 hotel som finns i Cannes och närliggande orter så har man bokat 82 stycken som man sedan dels använder till artister och medverkande men även till alla deltagare som får betala någonstans runt 30 - 40 % högre
pris för hotellrummet. Man lär även ta provision från flygbolag, hyrbilsfirmor och ett antal restauranter och barer. Detta har diskuterats varje år bland deltagare i positiv och negativ bemärkelse. Många ser enbart den negativa sidan men mässarrangörerna har besvarat kritiken med att de på detta sätt istället kan reglera priser på exempelvis hotellrum som annars kanske skulle kunna bli hur dyra som helst. Vem vet ?

En viktig mötesplats - 180 mil från Sverige

Paradoxalt nog så anses MIDEM som den viktigaste mötesplatsen för den svenska musikbranschen. 180 mil från den svenska gränsen. Anledningen är att det saknas naturliga mötesplatser. Musikmässorna i Göteborg har lagts ner, Musikmässan i Stockholm blev ett fiasko. Möjligen möts branschen backstage på Hultsfred eller på någon grammisgala . Tidningen Topp 40 och på senare år Tidningen Musikindustrin har försökt att arrangera
återkommande tillfällen där branschen kunde träffas informellt under namn som Strictly Business och MI Club som bägge numera är insomnade projekt.
På MIDEM knyts dock mänger av kontakter mellan svenskar och svenskar. Självklart också med folk från hela världen. Men det finns några som främst har nytta av att åka till Frankrike för att träffa svenskar. I synnerhet är det viktigt om man håller på att starta upp en verksamhet. Majorbolag och folk som varit med länge har ju alltid ett väl upparbetat kontaktnät. Men de flesta av dem är ändå på MIDEM.
Många tror också att det uteslutande är skivbolag och distributörer som besöker mässan vilket är en missuppfattning.
En förstagångsbesökare var Hasse Lindgren från Statens Kulturråd som fanns på plats
" För att visa att vi bryr oss om branschen och för att knyta kontakter "
Per Hägglund från digfi.com , mest känd som keyboardist i Imperiet, var i Cannes för att
Skapa ett intresse för SAMIs satstning på digital distribution och Lars Rönnlund från IUC Hultsfred sökte kontakter för olika utvecklingsprojekt. IUC har ett uppdrag från industridepartementet att främja utvecklingen inom upplevelseindustrin och har ett antal miljoner kronor att använda till detta.
Sedan är självklart alla andra där. Eftersom alla inte är i montern samtidigt så är endast katalogen med presentationer samt databasen på www.midem.com som ger en helhetsbild.
Sent framåt kvällarna samlas delar av alla svenska i ett speciellt hörn i den utbyggda baren på hotell Martinez och minglar. Andra grupper har sina delar av baren. Hela det stiliga gamla hotellet förvandlas under dessa nätter till en gigantisk partylokal där flera tusen personer står och sitter överallt i lobbyn, baren ,täletn utanfö och i trapporna.
Den enda gången som i stort sett hela den svenska gruppen finns samlade är på Sveriges Radios traditionella cocktailparty på Hotel Sofitels takterass. Om en bomb skulle ha detonerat på detta ställe måndagskvällen den 22 januari skulle endast Bert Karlsson har varit kvar av den samlade svenska musikbranschen. Han kom inte till Cannes detta år. Men han brukar vara här.

 

Hans R Lindell
Rockfile Media Services.

 

 

 

TILLBAKA TILL ROCKFILE NEWS FÖRSTASIDA